Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Ανά έτος Ανά μήνα Ανά εβδομάδα Σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στον μήνα
Κατεβάστε το σαν αρχείο iCal
Mainalo Trail: Ζάτουνα-Παλαιοχώρι
Κυριακή 21 Απρίλιος 2019, 06:30 - 18:00

ΜΑΧ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ 50 ΑΤΟΜΑ!!!!!!! ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ !!!!!!!!

Η Μαίναλον ΚΟΙΝΣΕΠ σε συνεργασία με την Π.Ο.Υ., εγκαινιάζει ένα υπέροχο μονοπάτι!
Μια υπέροχη δράση για την ομάδα μας. Θα είμαστε οι πρώτοι που θα περπατήσουμε το νέο σηματοδοτημένο και συνάμα αρχαίο μονοπάτι που ένωνε τη ΖΑΤΟΥΝΑ με το Παλαιοχώρι και την Δημητσάνα Στεμνίτσα. Μια υπέροχη εμπειρία με συνοδοιπόρους την "ΜΑΙΝΑΛΟΝ ΚΟΙΝΣΕΠ" που θα μας οδηγήσουν σε αυτή την υπέροχη φύση, με έναν Λούσιο στα πόδια της διαδρομής, με πέρασμα από τρικάμαρο τοξωτό γεφύρι και με ένα μοναδικό μουσείο Υδροκίνησης. Η διαδρομή είναι επιπέδου δυσκολίας 2+, στα 5,5χλμ, με μια υψομετρική διαφορά μέχρι 400μ.

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ : Γήπεδο Εθνικού Αστέρα 6:30 π.μ.

Εκτύπωση

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ : Καιρός στη Δημητσάνα

ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ : Μάνος Κιτσέλλης
ΞΕΝΑΓΗΣΗ : -
ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Ακολουθεί μια υπέροχη περιγραφή του μονοπατιού από τον κο Φίλιππο Καρβελά τον οποίο και ευχαριστούμε :

"Η Π.Ο.Υ. εγκαινιάζει Το Μονοπάτι Ζάτουνα-Παλαιοχώρι στο Μαίναλο"

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του Μονοπατιού (παλαιού ημιονικού δρόμου Ζάτουνας - Παλαιοχωρίου... Αυτό το μονοπάτι (ημιονικός δρόμος), το γνωρίζω με την παραμικρή του λεπτομέρεια, ακόμα και τους μικρούς παράδρομους που είχε. Τον έχω ανέβει και κατέβει πολλές φορές, όταν πήγαινα στη Ζάτουνα στο Δημοτικό. Τελευταία φορά ήταν 1 Νοεμβρίου 1962. Από τότε μέχρι σήμερα. Άνθρωποι που συναντούσα δεν υπάρχουν σήμερα. Τα γιδοπρόβατα έχουν εξαφανιστεί, ο τόπος έχει αγριέψει και οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από την άγρια βλάστηση. Συναντούσα πολλούς γέροντες Ζατουνίτες όπως τον μπάρμπα Μήτσο τον Ξανάρτηγο (Αγγελακόπουλο), τον μπάρμπα Μήτσο Μπιτούνη (Κανά), τον μπάρμπα Πανάγο Μπιτούνη, τον μπάρμπα Κανέλλο τον Κανελλόπουλο και άλλους. Ήταν γέροντες σοφοί, με τους οποίους καθόμουν και συζητούσα ,μαθαίνοντας από αυτού πολλά που γνώριζαν για τον τόπο.
Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω ένα μικρό οδοιπορικό του Μονοπατιού από τη Ζάτουνα μέχρι το Παλαιοχώριο, με την όσο το δυνατόν πιο σωστή περιγραφή και την τοποθέτηση των τοπωνυμίων, που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής: Το μονοπάτι ξεκινάει από την πλατεία της "Ράχης" στη Ζάτουνα και κατεβαίνοντας συναντάει τον Λούσιο ποταμό και συνεχίζει για το Παλαιοχώριο. Από το αριστερό άκρο της Ράχης, μπαίνουμε στο μονοπάτι και αρχίζουμε να κατεβαίνουμε, αφήνοντας δεξιά μας το σπίτι του Πανάγου Μπιτούνη και ένα παλιόσπιτο του Ψάλτη, όπως το λέγανε. Λίγα μέτρα π ιό κάτω αριστερά το σπίτι του Κανέλλου Κανελλόπουλου , της θεια Φροσύνης και ακριβώς λοξά απέναντι δεξιά το σπίτι της Παπαγιώργενας (μητέρας του επισκόπου Αρσινόης π. Στεφάνου Παπαχαραλάμπους). Αμέσως μετά και αριστερά, υπάρχει το χάλασμα του σπιτιού του Παναγιώτη Μπιτούνη, που είχε μετοικήσει στο Βλαχόραφτη.
Προχωρώντας προς τα κάτω , μετά από 15-20 μέτρα δεξιά ξεκινάει ένα μικρό μονοπάτι που οδηγεί προς τους μύλους του Γιατρού (υπήρχαν ερείπια υδρόμυλων) και προς του Θάνη, κτήμα του Βαγγέλη Νάκου, στη συνέχεια του λόφου του Αγίου Χαραλάμπους . Συνεχίζοντας την πορεία μας αριστερά μας υπήρχε ένα κτήμα περιφραγμένο με καρυδιές μικρές, αν θυμάμαι καλά τις είχε φυτέψει ο Τάκης Κοντός.
Διασχίζαμε το κτήμα της "Ρήνας" και αφού περνούσαμε μικρό ρέμα που κατέβαινε από την " Έλοβα", με δύο ή τρείς στροφές φθάναμε στου "Στούμπου". Από εκεί άρχιζε απότομη κατηφόρα και με τέσσερες ή πέντε στροφές κατεβαίναμε, ανάμεσα από βράχους, σε χαμηλότερο επίπεδο.
Όταν κατεβαίναμε αριστερά μας και στα βράχια που ορθώνονταν κάθετα, υπήρχε ή "Τρύπα" ή "Τρούπα", μεγάλη σπηλιά η είσοδος της οποίας ήταν περιμαντρωμένη σε ημικύκλιο . Εκεί τον χειμώνα έβαζε τα γιδοπρόβατα του ο Ξανάρτηγος (Μήτσος Αγγελακόπουλος ) από τη Ζάτουνα.
Μετά την τρύπα είναι μια στροφή δεξιά που συνεχίζει το δρόμο. Στη στροφή ακριβώς και ευθεία υπάρχει ένα μικρό μονοπάτι που οδηγεί στο ρέμα που έρχεται από την Έλοβα και από εκεί ανεβαίνει στην Αγία Ελεούσα, περνώντας μέσα από χαλάσματα παλιών μαντριών. Έχω ακούσει ότι εδώ είχαν εγκατασταθεί οι πρώτοι τσοπάνηδες, που μετά έφτιαξαν τη Ζάτουνα. Στο μονοπάτι και γύρω από το ρέμα είχε την ονομασία στις Ποτισιώνες. Είχαν οι τσοπάνηδες σκάψει μικρός λακκούβες που συγκέντρωναν νερό και το καλοκαίρι κατέβαζαν για πότισμα τα γιδοπρόβατα τους και έφθαναν μέχρι το ποτάμι. Η περιοχή όλη μέχρι το ποτάμι είχε την ονομασία "Μπούλινο", που στα σλάβικα σημαίνει "Χαλικότοπος".
Συνεχίζοντος το δρόμο διασχίζουμε σε λοξή ευθεία όλη την πλαγιά και στο τέλος της αρχίζουν πάλι στροφές για να κατέβουμε κάτω στο μύλο του Κοντού, αφήνοντας αριστερά μας το κτήμα του Αντωνόπουλου, εγκαταλειμμένο και ακαλλιέργητο πολλά χρόνια. Στο μέσον της ευθείας περίπου, υπήρχε ένα μικρός παράδρομος αριστερά, που τον παίρναμε πεζοί για να κερδίσουμε μια ή δύο στροφές. Μετά την δεύτερη ή τρίτη στροφή υπήρχε πάλι ένας παράδρομος δεξιά, που μας έβγαζε στο γεφύρι.
Συνεχίζοντας και κάνοντας αρκετές στροφές κατεβαίνουμε στον Μύλου του Κοντού. Εκεί είναι πάντα ο μπάρμπα Γιώργης Κοντός, αλέθοντας τα κάθε είδους αλέσματα που του πηγαίνουν Ζατουνίτες, Δημεύσαντες, Παλαιοχωρίτες και άλλοι.
Ο μύλος αυτός λειτούργησε ως αλευρόμυλος μέχρι το έτος 1957. Μετά μετατράπηκε σε μπαρουτόμυλο και αργότερα κάποια ημέρα ανατινάχθηκε , εξ αιτίας ατυχήματος με δύο θύματα. Ο ένα ήταν ο μπάρμπα Γιώργης και ο άλλος ο Μιχάλης Παρασκευόπουλος από Δημητσάνα.
Φθάνοντας στον Μύλο στρίβουμε δεξιά για το γεφύρι, στα 15-20 μέτρα από το μύλο υπήρχε μικρό πέρασμα στο ποτάμι, που τα χρησιμοποιούσαμε το καλοκαίρι για να παρακάμπτουμε το γεφύρι. Συνεχίζοντας δεξιά μας υπήρχε μια μικρή πηγή με λιγοστό νερό και μετά από λίγο από ένα στενό δρομάκι , δίπλα ακριβώς στο ποτάμι, φθάναμε στο γεφύρι. Εκεί δεξιά υπήρχε δρόμος προς Μάρκου και από εκεί ξεκινούσε και ο παράδρομος που αναφέρθηκε παραπάνω.
Το γεφύρι αυτό κτίστηκε το έτος 1864 από Ιταλούς τεχνίτες, με δαπάνη Κανέλου Σεκόπουλου από Δημητσάνα και είναι τρικάμαρο. Χρησιμοποιήθηκε ασβέστι από τρία ασβεστοκάμινα. Αρχικά ονομαζόταν γεφύρι του Μαυρογιάννη, από την ονομασία της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα είναι γνωστό ως το γεφύρι του Κοντού. Είναι από πολλά χρόνια εγκαταλειμμένο και ασυντήρητο.
Μετά το γεφύρι αρχίζει ανηφόρα και στο πάνω μέρος στα δεξιά μας συναντάμε το καλύβι του Μυλωνά (Παναγή Κουστένη), με το ομώνυμο αλώνι . Συνεχίζοντας πάντα δεξιά μας συναντάμε το αλώνι του Κωνσταντούλια (Γ.Κουστένη) και λίγο πιο πέρα το παλιό αλώνι του Π.Μπίρη. Μετά από λίγα μέτρα φθάνουμε στον ιστορικό και υπεραιωνόβιο πλάτανο του Παλαιοχωρίου, Για να εισέλθουμε μετά από 200 μέτρα περίπου στο Παλαιοχώριο.
Στον πλάτανο θα δούμε τον ιστορικό πλάτανο . Ο πλάτανος ηλικίας άνω των 1000 ετών, έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο της φύσης της φύσης με την με αριθμό 200995/ 7950/19-12-79 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 121/ 21-2-1980,τεύχος Δ΄). Κάτω από τον πλάτανο υπάρχει το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων.
Σε απόσταση λίγων μέτρων και δεξιά υπάρχει η πηγή του πλατάνου, η βρύση του χωριού από την οποία υδρευόταν το χωριό μέχρι το έτος 1972. Η παλαιά βρύση είχε κατασκευαστεί το έτος 1938 από τον Γεωργικό Σύλλογο Παλαιοχωρίου και είχε τρείς κρουνούς, δύο ποτίστρες για ζώα και ζαλώστρα για να βάζουν τα βαρέλια. Στην προσπάθεια συντήρησης της παλαιάς βρύσης την κατέστρεψαν και την θέση της κατέλαβε η υπάρχουσα. Στο χωριό υπάρχει ο ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, έτος ανεγέρσεως 1823."

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ : 2+
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ : 5,5 χλμ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ : 4 ώρες
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΡΑΣΗΣ : 9 ώρες (με το φαγητό)
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Μέλη 15€ - Μη Μέλη 20€. Στο κόστος περιλαμβάνεται η μεταφορά, οι οδηγοί της δράσης και πλήρες φαρμακείο. Το φαγητό δεν περιλαμβάνεται στη τιμή! Λόγο περιορισμένων θέσεων, η συμμετοχή σας ολοκληρώνεται με την άμεση καταβολή των χρημάτων, είτε σε κάποια επερχόμενη δράση, είτε στα γραφεία της ομάδος, Οδεμησίου 12 Καισαριανή, κάθε απόγευμα 19:00-21:00.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΤΟΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ!
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ : Facebook
Η συμμετοχή σας στη δράση γίνεται με την συμπλήρωση της παρακάτω φόρμας και την αποδοχή των όρων της.
ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Φόρμα

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ
από το σχετικό σύνδεσμο με τις ενημερώσεις ...ΔΙΟΤΙ...
ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΗΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ, ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΗ !!!

*****************************************************************************

• ΕΦΟΔΙΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΝΕΡΟ, ΚΑΠΕΛΟ, ΜΠΑΤΟΝ, ΜΠΟΤΑΚΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΣΑΚΚΙΔΙΟ ΠΛΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ...:)))
• Παρακαλώ, εάν υπάρχει κάποιο ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ κάποιου μέλους που θα πρέπει να το γνωρίζει η ομάδα σε κάποια δύσκολη στιγμή, να μας γίνει γνωστό!
• Προσπαθούμε κάθε Κυριακή να συνδυάσουμε την πεζοπορία με δράσεις που μας χαρίζουν όμορφες στιγμές, γνώσεις και να αυξάνουμε την δημιουργικότητα μας! Να γεμίσουμε λοιπόν με όμορφες στιγμές όλοι !!!