Πράσινη Υιοθεσία

Δράση Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας Πράσινη Υιοθεσία”  για την Προστασία του Περιβάλλοντος.

Η “Πράσινη Υιοθεσία” είναι μια σκέψη που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια στην προσπάθειά μας να συμβάλουμε στη προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στην περιοχή του βουνού Υμηττός (Αττική), μιας και είναι ο τόπος μας, και μας έχει σίγουρα ανάγκη, εφόσον τον επιβαρύνουμε καθημερινά με την παρουσία μας.

Ένας τρόπος προστασίας του φυσικού αυτού πλούτου είναι οι δράσεις δενδροφύτευσης, που σίγουρα είναι απαραίτητες σε πολλά σημεία του βουνού.

Διαπιστώσαμε όμως ότι η δενδροφύτευση απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις σε πολλά επίπεδα, που σίγουρα δεν μπορούσαμε να τις έχουμε στον βαθμό που απαιτείται. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι κατά τη διάρκεια δενδροφύτευσης υπάρχει ο κίνδυνος της καταστροφής της τοπικής χλωρίδας χωρίς τελικά να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα από τη δική μας προσπάθεια. Υπάρχουν ακόμη και “φωνές” που λένε ότι πρέπει να αφήνουμε τη φύση να αναγεννάται μόνη της.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται η παρουσία, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση όλων μας.

Με βάση λοιπόν, τα παραπάνω αποφασίσαμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, φροντίζοντας και διατηρώντας τα ήδη υπάρχοντα “Πράσινα στοιχεία”, όπως δέντρα, φυτά, μονοπάτια κ.ά.

Ο τρόπος που επιλέγουμε, είναι να ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ τα στοιχεία αυτά. Μπορεί λοιπόν, ο καθένας από εμάς, να επιλέξει ένα «Πράσινο Σημείο», να γίνει “Ανάδοχός” του, και να το φροντίζει θέτοντας ως σκοπό την προστασία του και την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Με τη συχνή μας παρουσία, τη φροντίδα και με το ελάχιστο δυνατό, έως μηδενικό χρηματικό κόστος, μπορούμε να διασφαλίσουμε τον φυσικό αυτό πλούτο και για τις επόμενες γενιές.

Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε ότι είμαστε σύμμαχοι, συμπαραστάτες και βασικοί συντελεστές στη λύση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και κρίσης. Μέσα από την εν λόγω δράση θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε μικρούς μαθητές, γονείς και ενήλικες, για το τεράστιο πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής που πλέον δεν μας χτυπά την πόρτα, αλλά είναι ήδη μέσα στο σπίτι μας!

Τι πρέπει να κάνω:

Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι τα βήματα της δράσης : “Πράσινη Υιοθεσία”

1. Συμπληρώνουμε τη «Φόρμα Υιοθεσίας»

· Την πρώτη φορά που μπαίνουμε στη «Φόρμα Υιοθεσίας» πρέπει να επιλέξουμε «Εγγραφή Αναδόχου» για να εισαγάγουμε τα στοιχεία εκείνα που είναι απαραίτητα για την επικοινωνία μας.

· Αφού συμπληρώσουμε τα στοιχεία μας, συνεχίζουμε και επιλέγουμε το «Πράσινο Σημείο» που επιθυμούμε να φροντίσουμε. 

 • Δέντρο,
 • Φυτό,
 • Μικρό Πάρκο,
 • Δρόμος στη γειτονιά,
 • Μονοπάτι στο βουνό.
  (Επιλέξτε για λεπτομέρειες φροντίδας)
  · Στη συνέχεια ενημερώνουμε για το σημείο στο οποίο βρίσκεται το «Πράσινο Σημείο», είτε εισάγοντας τις συντεταγμένες που μπορείτε να βρείτε και μέσω Google Map, είτε περιγράφοντας με κείμενο το σημείο.

  · Έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε και σχετική φωτογραφία του σημείου που υιοθετείτε, ώστε να γίνεται πιο εύκολη και σωστή η παρακολούθηση της υιοθεσίας.

  2. Στη συνέχεια συνδέεστε ξανά στη φόρμα και επιλέγετε τη “Νέα φροντίδα” και για κάθε φορά που φροντίζεται το υιοθετημένο Πράσινο Σημείο . Στην επιλογή αυτή κάθε φορά που θα φροντίζετε το υιοθετημένο σημείο (πότισμα, καθάρισμα, κλπ) θα σας ζητούνται κάποια στοιχεία (ημερομηνία, είδος φροντίδας, κατάσταση του υιοθετημένου σημείου, τυχόν προβλήματα), και σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε ερωτήσεις, τις οποίες θα τις προωθούμε σε επιστήμονες σχετικούς με το υιοθετημένο σημείο, ώστε να έχουμε τεκμηριωμένες και σωστές απαντήσεις. Και σε αυτή τη διαδικασία στο τέλος σας δίνεται η δυνατότητα να προσθέσετε νέα φωτογραφία για την παρακολούθηση του σημείου που έχετε υιοθετήσει!

  Ανάλογα με το υιοθετημένο Πράσινο Σημείο, θα υπάρχει μια διαδικασία ενημέρωσης – υπενθύμισης μέσω SMS ή Viber, για την περίπτωση όπου υπάρχει αργοπορία ή παραμέληση στη φροντίδα του.

  Πρέπει λοιπόν να γίνουμε ΕΜΕΙΣ η Αλλαγή που χρειάζεται, να συνδεθούμε με τη φύση και μεταξύ μας!