Υμηττός Trail

Μια ματιά μπορεί να δημιουργήσει μια σκέψη, η σκέψη ένα όνειρο, το όνειρο μια δράση, η δράση μια πραγματικότητα. Έτσι ξεκίνησε το Υμηττός Trail.

Περπατήσαμε σπιθαμή προς σπιθαμή τον Υμηττό, με ήλιο, με βροχή, με ζέστη με κρύο. Σκαρφαλώσαμε στα βράχια του, περπατήσαμε κάτω από τα δέντρα του, μυρίσαμε το θυμάρι του, τη ρίγανή του, δοκιμάσαμε τα κούμαρα του το φθινόπωρο, τα μανιτάρια του με τις πρώτες δυνατές βροχές, γλιστρήσαμε στις λάσπες, στις πέτρες του. Γνωρίσαμε τη χλωρίδα και την πανίδα του. Μάθαμε, ζήσαμε την μοναδική ομορφιά του Υμηττού.

Ο Υμηττός χρειάζεται την αγάπη και την φροντίδα μας. Μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται εκεί μόνος του για χρόνια και χρόνια και να βασιλεύει, όπως έκανε μέχρι τώρα. Αν όμως θέλουμε να κουβαλάει τις όμορφες στιγμές μας, τα όνειρά μας, τις συζητήσεις, τα παιχνίδια μας, θα πρέπει να τον φροντίσουμε.
Ο Υμηττός έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Έχει ιστορία μοναδική, όπως οι ιεροί χώροι λατρείας που είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο, διαφορετικών χρονικών περιόδων και λατρευτικών στοιχείων. Έχει μοναδική φυσική ομορφιά που την ορίζουν τα πολλά σπήλαιά του, τα πολλά υπόγεια νερά του, που για αιώνες πότιζαν την Αττική γη, οι συνεχείς εναλλαγές τοπίου, η άφθονη βιοποικιλότητα του, τα μοναδικά είδη φυτών, τα ζώα, τα πτηνά του.
Ένα βουνό γεμάτο ζωή. Μια ζωή που την έδινε και συνεχίζει να τη δίνει σε όποιον του τη ζητά! Ιερά γονιμότητας, τόποι λατρείας της θεάς Αφροδίτης, της Κυβέλης, της Δήμητρας, του Δία, του Απόλλωνα, του Πάνα. Μοναδικό εμπορικό σταυροδρόμι και οικονομικό κέντρο για πολλά χρόνια στο μεσαίωνα και την Τουρκοκρατία. Βότανα με θεραπευτικές ιδιότητες γεμίζουν τις πλαγιές του και δεν άργησε να γίνει θεραπευτικό κέντρο για πολλά χρόνια. Όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να συνεχίσουν να μας δίνουν γνώση, να μας δίνουν ζωή.

Χαρακτηριστική εικόνα - θέα από το Υμηττός Trail, Θέση Στρώμα
Χαρακτηριστική εικόνα – θέα από το Υμηττός Trail, Θέση Στρώμα

Αυτό που σκεφτήκαμε ως τρόπο για να συνεχίσει το βουνό να μας προσφέρει, αλλά και να προστατεύεται είναι τα μονοπάτια του. Η σύνδεση του ανθρώπου με το βουνό. Αυτά τα μονοπάτια πρέπει να προστατέψουμε και αν το καταφέρουμε, αυτό το βουνό θα συνεχίσει να βασιλεύει δίπλα στη Αθήνα. Μονοπάτια με Ευρωπαϊκή πιστοποίηση, δοκιμασμένος τρόπος σε πολλούς ορεινούς όγκους σε όλη την Ελλάδα, είναι ο τρόπος προστασίας του Υμηττού. Και εδώ ο Υμηττός συνεχίζει να είναι γενναιόδωρος. Πολλά υπέροχα μονοπάτια χαραγμένα πάνω του για αιώνες. Γεμάτα με ότι χρειάζεται ο πεζοπόρος για να γεμίσει με εικόνες την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό του. Αυτά τα μονοπάτια τα περπατήσαμε, τα αποτυπώσαμε στο χάρτη. Αυτά τα μονοπάτια θα δημιουργήσουν το Ευρωπαϊκά πιστοποιημένο μονοπάτι του Υμηττού, το Υμηττός Trail. Αυτά τα μονοπάτια περπάτησαν οι γονείς μας, περπατήσαμε εμείς και θέλουμε να τα περπατούν και τα παιδιά μας.

Χάρτης Υμηττός trail
Υμηττός Trail

Το όνειρο λοιπόν ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια το Μάιο του 2015, από την Περιπατητική Ομάδα Υμηττού, που ζούσε το βουνό κάθε Κυριακή, και μέσα από αυτή την ομάδα, άτομα με γνώσεις του αντικειμένου, ξεκίνησαν να συζητάνε να σχεδιάζουν και να περπατάνε σπιθαμή προς σπιθαμή το «μονοπάτι». Τα προβλήματα πολλά, αλλά το μεγαλύτερο ένα. Πως θα αποφασίσουμε από κοινού, με όσους ασχολούνται με τον Υμηττό, πως πρέπει να γίνει αυτό το μονοπάτι, που και πότε. Πολλές οι άκαρπες προσπάθειες όλα τα χρόνια μέχρι σήμερα από πολλούς. Προσπάθειες που το μόνο που κατάφεραν ήταν ένας «τεμαχισμένος» Υμηττός χωρίς αρχή και τέλος. Ένα Υμηττός που για να τον περπατήσεις και να τον χαρείς, είναι καλύτερα να το κάνεις με κλειστά μάτια τώρα, διαφορετικά κινδυνεύεις αλλού να ξεκινήσεις και αλλού να φτάσεις.
Βάλαμε κάτω τους χάρτες, βρήκαμε και συνομιλήσαμε με περιπατητές, ανακαλύψαμε μέρη και πολλά άγνωστα μέχρι τώρα στοιχεία. Δουλέψαμε σε αυτά με ομάδες εθελοντών πεζοπόρων. Κάναμε δράσεις, τις αξιολογήσαμε, βγάλαμε αποτελέσματα. Όλα τα δουλέψαμε με αγάπη και πολύ μεράκι. Μετά από πολλές ώρες δουλειάς τόσο στο πεδίο όσο και στα γραφεία μας, αποφασίσαμε ότι έπρεπε το όνειρο να πάρει σάρκα και οστά.