Menalon Trail

Μ του Μenalon Τrail βασίζεται σε μια ιδέα του Αντιπρόεδρου της ΜΑΙΝΑΛΟΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, κου Γιώργου Κούλαλη, της πρώτης κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης της Πελοποννήσου πού ιδρύθηκε το 2012 και η οποία έχει αναλάβει την συντήρηση και την προώθηση του μονοπατιού. Το σήμα επεξεργάστηκε το 2014 η τότε διευθύντρια της σχολής Αργυροχρυσοχοιας Στεμνίτσας Όλγα Παπαδοπούλου, πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Το σήμα συμβολίζει τα 180 ομαλά βουνά που αποτελούν την οροσειρά του Μαινάλου. Κατ’ αλλους συμβολίζει κριάρι από τα πολλά κοπάδια που βόσκουν στο Μαίναλον η πουλί.

Το Menalon Trail είναι το πρώτο πεζοπορικό μονοπάτι της Ελλάδας το οποίο πιστοποιήθηκε από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία πεζοπορίας, η οποία εκπροσωπεί 55 ομοσπονδίες από 33 χώρες και συνολικά 3.000.000 πεζοπόρους. Πληροί τα 41 κριτήρια της Συνομοσπονδίας ώστε να μπορεί να προσφερθεί στο παγκόσμιο κοινό σαν ένας ενδιαφέρον και ασφαλής πεζοπορικός προορισμός. Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν 20 μόνο μονοπάτια που φέρνουν την υψηλή αυτή πιστοποίηση.

menalon map geo1
Η χαράδρα του Λούσιου, η Κλινίτσα και το Δυτικό Μαίναλο συνθέτουν το πεδίο των 3 πρώτων σκελών της διαδρομής.

Το Μenalon Τrail διανύει μια διαδρομή 75 χιλιομέτρων φυσικού περιβάλλοντος και ενώνει 9 παραδοσιακά χωριά του Δυτικού Μαινάλου τα εξής : Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο και Λαγκάδια. Ενώνει το φαράγγι του Λούσιου ποταμού και του Μυλάοντα, τέσσερα (4) παμπάλαια μοναστήρια και διέρχεται από πολλές πηγές. Κυρίως κινείται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μέτρων και είναι δασοσκεπες.

Μετά την Ελάτη, η διαδρομή διασχίσει το περίπλοκο ανάγλυφο των ανατολικών απολήξεων των Γορτυνιακών βουνών.